Facebook Button

Stjernehimmelen

Når du tar bilder av stjernehimmelen så står du på et underlag som roterer. Det kan være et problem – eller en kreativ mulighet.

Stjernene flytter seg med 15 grader i timen så når du tar bilder av tjerner og bruker lang lukker over 20-30 sekunder vil du få streker på himmelen. Med litt kreativitet kan du utnytte dette å komponere fantastiske bilder. Med en lukker på 20-til 40 minutter, tegner stjernene isteden flotte sirkulære linjer.

Utstyr:

For denne typen fotografering så krever det litt av utstyret du bruker. Kameraet ditt må ha mulighet for å bruke lange lukkertider. Dette gjør du ved å sette kameraet på manuell innstilling av lukkertid, og stille lukkertiden på «Bulb». Med denne innstillingen er lukkeren åpen så lenge utløseren er trykket ned. Du kan ikke stå å holde ned lukkeren i 20-30 minutter så en trådutløser er til god hjelp her.

Mange kamera modeller er utstyrt med en støyreduksjonsfunksjon på lange lukkertider så studer kameraets manual nøye før du setter i gang. Det er en stor fordel om kamera har mulighet for å ta bildene i RAW format slik at du kan justere lys mm i etterkant.

Sett ISO til laveste nivå 100-200 er vanlig på de fleste D-SLR kamera i dag. Hvitballansen settes du til Dagslys eller ikonet sol.

Planlegging:

For å ta gode bilder av stjernebaner er du ikke overraskende avhengig av klarvær. Det må være skikkelig mørkt, så de beste tidene på året er høst og vinter. Månen må heller ikke være oppe.

Et godt bilde av stjernebaner bør også inneholde andre elementer. Elementer som et telt et flott landskap. Får du med et stillestående punkt som polarstjernen er dette også et flott element i bildet. Jo lenger Nord du bor jo mer rett opp på himmelen ligger dette punktet så det er ikke alltid like lett å få til.

Autofokusen på kamera fungerer ikke i mørket så her må du fokusere på forhånd og merk deg posisjonen på objektivet av uendelig merket og hvor dette står. Dette gjør du når det er lyst, så når du skal ta selve nattbildet så vet du hvor du skal sette uendelig merket for at bildet skal bli skarpt.

For å få stjernebaner bør lukkeren være åpen i mer enn 20 minutter. Normalt eksponerer man slike bilder fra 20 til 45 minutter. Støyredusjonen i kamera tar like lang tid som lukkertiden er åpen så hele bildet tar godt over timen. Så pass på at du har fulladet batteri i kamera. Er det iskaldt ute er det lurt å varme batteriene inntil kroppen i forkant slik at de er best rustet for jobben.

Praktiske tips:

Ønsker man det lille ekstra å plassere inn et opplyst telt i bildet som er belyst fra innsiden. Har du på lyset inni teltet for lenge så blir det for lyst og dermed overeksponert og bildet er ødelagt. La derfor lyset bare stå på i ca 3-6 minutter og så det av. Hvis du lurer på hva du skal gjøre mens du eksponerer bildet så kan du jo bare gå å legge deg i soveposen, du kommer ikke med på bildet når du går raskt foran kamera så lenge du ikke bruker et lys til å finne frem.

Klubb info

No public Twitter messages.

Sponsors

  • Nikon kamera
  • Canon kamera
  • Adobe Lightroom 5
  • Fotokurs for nybegynnere høst 2014